Ενισχυτές Ακουστικών οργάνων Vs mini PA Συστημάτων

Δείτε πρώτα το άρθρο: Προενίσχυση (Preamplification) : ΕΔΩ :http://stefanos604.blogspot.gr/2013/05/preamplification.html

Ενισχυτές Ακουστικών οργάνων ''σαν'' mini PA και mini PA συστήματα ''σαν'' ενισχυτές ακουστικών οργάνων

Ονομάζεται **ΡΑ (Public Address) γιατί αρχικά χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να επιτρέπει σε κάποιους να απευθύνονται στο ευρύ κοινό και να γίνονται εύκολα ακουστοί .Πχ ενισχυτές σε θορυβώδη περιβάλλοντα , όπως τερματικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια…..
Το σύστημα PA αποτελείται από: microphones, amplifier και loudspeakers
Ο ίδιος όρος όμως χρησιμοποιείται και για συστήματα που έχουν επιπρόσθετα και μια κονσόλα αλλά και ενισχυτές κατάλληλους και για μουσική εκτός από ομιλία.(πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Public_address)

Δηλαδή ο ενισχυτής PA είναι μία αυτόνομη συσκευή η οποία λαμβάνει line level σήμα (+ 4dbu αντί των -10dbV των στερεοφωνικών)από την κονσόλα και το κατευθύνει σε speaker level στα ηχεία. Λόγω της μεγάλης ισχύος ακόμα και τα μέτρια ΡΑ έχουν ανεμιστήρες ψύξεως και φυσικά θεωρούνται θορυβώδη για χρήση σε μικρούς χώρους

Small PA συστήματα

Όμως τα Small (mini) PA συστήματα καλύπτουν κυρίως  ανάγκες από ζωντανή μουσική με τραγουδιστές , σε clubs για DJs και για πολλά άλλα διαφορετικά ακροατήρια.
Δείτε τέτοια συστήματα πχ εδώ:
PADJ_zps1ef24ef0.jpg

Το small ΡΑ για διασυνδέσεις μουσικών οργάνων αποτελείται από: Μίκτη (κονσόλα) - Ενισχυτή - Ηχείο

Μερικά λοιπόν απ' αυτά τα συστήματα οι κατασκευαστές τα προορίζουν και για διασυνδέσεις μουσικών οργάνων (αν και όπως θα δούμε , σύμφωνα με τους ορισμούς, έχουν διαφορετική φιλοσοφία απ' αυτή των ενισχυτών μουσικών οργάνων).

Δείτε εδώ ένα τέτοιο φορητό mini PA
minipA_zps93fa5747.jpg

κι εδώ τις διασυνδέσεις οργάνων σ' ένα small PA:

smallPA_zpsd3108948.jpg

Θα μπορούσα λοιπόν να πω ότι μερικές εταιρείες , όπως η YAMAHA τοποθέτησαν σ' ενα mini PA μία κάρτα προενισχυτή για μουσικά όργανα και ονόμασαν αυτό το ΡΑ σαν Ενισχυτή Ακουστικών Οργάνων και το θέμα θα τέλειωνε εδώ. Όμως θα συνεχίσω γιατί η εμπορική ονομασία είναι τελικά αυτή που μένει στον ανημέρωτο χρήστη.

Ενισχυτής Ακουστικών Οργάνων

Όταν λέμε ‘’Ακουστικά Όργανα’’ εννοούμε αυτά τα οποία ακούγονται χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση. (πχ βιολί, ακουστική & κλασσική κιθάρα , φυσαρμόνικα ,Ντραμς, τρομπέτα…..).

Όταν στα παραπάνω όργανα θέλουμε να ενισχύσουμε τον ήχο τους (ειδικά με piezo ¨η magnet pick up)τότε χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή που να δίνει καθαρό τον ήχο τους χωρίς παραμόρφωση και εφφέ. Αυτοί οι ενισχυτές λέγονται Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων (Acoustic Amps).
Δείτε ΕΔΩ έναν με 2 channels (Normal and Tube Pre) με κάθε channel να έχει 2 εισόδους πχ για μικρόφωνο και ακουστική κιθάρα:

Ενισχυτής ακουστικών οργάνων σαν PA
acousticasPA_zps56547ba4.jpg

Ο Ακουστικός Ενισχυτής είναι ένα σύστημα που αποτελείται από: Προενισχυτή - Τελικό Ενισχυτή- ηχείο.

AcousticAmp_zps1b877fdc.jpg

Η οφθαλμοφανής διαφορά τους είναι πως ο Ενισχυτής Ακουστικών Οργάνων διαθέτει στάδιο προενίσχυσης των μουσικών οργάνων που δεν διαθέτει ο small PA.

Επειδή πράγματι η φράση μου ‘’..σαν να είναι ακουστικοί ενισχυτές..’’ - που προσδιορίζει και τον τίτλο του άρθρου - έχει σύμφωνα με τους ορισμούς που δώσαμε για τα ΡΑ και τους Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων μια αντίφαση ή και λάθος , αν τα συγκρίνουμε ως προς τους ορισμούς και επειδή πιστεύω η εμπορική ονομασία είναι τελικά αυτή που (δυστυχώς) μένει και υπερκεράζει τους όποιους ορισμούς θα δώσω μια λεπτομερή εξήγηση για το τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο χώρο (και μάλιστα για συγκεκριμένα mini PA πολλών εταιρειών που τα προτείνουν τουλάχιστον για κιθάρα (που απαιτεί piezo , magnet pick up) και πλήκτρα) και με τα σχόλια και των πιο ειδικών από μένα ας ευχηθούμε ότι ο μελλοντικός αγοραστής που θα έχει διαβάσει το άρθρο ότι δεν θα του πλασάρουν αυτό που επιθυμούν οι εταιρείες.

Επειδή στο άρθρο μου το μπλοκ διάγραμμα για το small PA είναι της Yamaha – καμιά διάθεση για διαφήμιση της συγκεκριμένης εταιρείας – και επειδή στο διάγραμμα της έχει τα πλήκτρα για μουσικό όργανο εκτός από τα μικρόφωνα και επειδή η Yamaha σύμφωνα και με τη φωτογραφία ονομάζει σαν Small PA τα φορητά συστήματα με κονσόλα πολλών εισόδων και με ενεργά μεγάφωνα , που εκτός από σύνδεση συσκευών (CD player….) και μικρόφωνα για χρήση σε σχολεία … μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μικρό συγκρότημα με κιθάρα και πλήκτρα ή μικρής δραστηριότητας μουσικές εκδηλώσεις.

Τα αναφέρω αυτά πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουν τους επισκέπτες του άρθρου να κρίνουν και όχι για να διαφημίσω κάποιες και να θάψω άλλες εταιρείες που δυστυχώς όμως όλες ονομάζουν Small PA αυτά που χρησιμοποιούν εκτός από μικρόφωνα και κιθάρες και πλήκτρα.
Δείτε το εδώ που συγκεκριμένα αναφέρει: ‘’2 microphone cables as well, in case you need to plug in and play your guitar or keyboards’’.

Στη φωτογραφία παρακάτω παρουσιάζονται small ΡΑ :

PAcompanies_zpsc26c46aa.jpgΕΔΩ : Yamaha Stagepas 250M Portable PA system
YamahaPA_zpsf19438f5.jpg

Ενισχυτές Πλήκτρων (Keyboard Amplifiers )

Η περιοχή συχνοτήτων των ήχων των πλήκτρων είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής της κιθάρας έτσι απαιτείται ενισχυτής με πλήρες φάσμα συχνοτήτων για την ακριβή αναπαραγωγή του ήχου (φάσμα μέχρι τους 20 KHz).
Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρω ότι είναι κατάλληλος και ο small PA .
Επειδή όμως δεν έχω μεγάλη εμπειρία από τα συγκεκριμένα συστήματα και αφού λοιπόν ο όρος ΡΑ στη συγκεκριμένη περιγραφείσα κατάσταση χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα κατασκευαστές , στα δε forum το ίδιο άρα πιστεύω ότι όχι μόνο δεν παραπληροφορώ αλλά και με το παρών ο επισκέπτης ξεδιαλύνει περισσότερο τα πράγματα. Εκτός αν προσκοληθούμε στην ετυμολογία των λέξεων….
Γι αυτό η παρέμβαση μουσικοτεχνολόγων πολύ πιο ειδικών σίγουρα θα βοηθήσει περισσότερο υποψήφιους αγοραστές mini PA να πιστέψουν ή όχι σ’ αυτές τις διαφημιζόμενες δυνατότητες των small PA και τουλάχιστον να αποκομίσουν περισσότερες γνώσεις γι αυτά .

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License